Jordanella floridae — halančík časem odvátý

Karel Zahrádka

20.04.2007

Během loňské výstavy halančíků v Botanické zahradě UK pořádané Českou halančíkářskou společností jsme měli možnost shlédnout okolo dvou set druhů halančíků, včetně několika žhavých novinek či rarit.

Během loňské výstavy halančíků v Botanické zahradě UK pořádané Českou halančíkářskou společností jsme měli možnost shlédnout okolo dvou set druhů halančíků, včetně několika žhavých novinek či rarit.

Samec
© Karel Zahrádka

Pozornost návštěvníků, zvláště starších, však upoutalo ještě něco jiného. Pánové okolo sedmdesáti až osmdesáti let věku se velmi často zastavovali před nádržkou s Jordanella floridae. Staří pánové dojatě vzpomínali na obtížné získávání, chov i odchov této rybky coby novinky ve dvacátých letech minulého století. Přežila dle jejich vyprávění v nádržích českých akvaristů i druhou světovou válku a pak nějak pozvolna vymizela.

Samec
© Karel Zahrádka

Velmi rád se hrabu ve starých akvaristických knihách z této doby, protože je z nich cítit nadšení a lásku k rybkám, což všechno naši předci tehdy v dobách vzkvétajícího spolkového života zažívali.

Karel Ullmann ve druhém vydání svého díla „Akvárium pro dům a školu“ z roku 1927 uvádí: „Jikry ukládá samička do plovoucích rostlin (trhutky, nepukalky) anebo - není-li takových - do chumáčů parožnatky, oblásky na dně zatěžkané. Tření trvá někdy celý týden, kdy samička denně 5-25 jiker klade. Sameček jikry ošetřuje a chrání před žravostí své družky. Po pěti dnech potěr jest vylíhlý. Drží se v chumáči, nad kterým ustavičně a neúnavně se sameček vznáší a pečuje o to, aby se mu mládež nerozběhla.“ Potud K. Ullmann v roce 1927. Jeho knižní sdělení obsahuje sice řadu nepřesností (např. doba vývoje jiker), ale celá kniha je i dnes velmi čtivá a stylisticky vytříbená.

Pár při tření
© Karel Zahrádka

Jordanella floridae byla sbírána Bairdem v roce 1877 popsána již roku 1879 (Goode & Bean in Goode) z typové lokality v jezeře Monroe na Floridě.Má to štěstí, že jméno je platné dodnes. Sekundárně byla zavlečena člověkem do Jižní Karolíny a dokonce i do Indonésie, kde se vyskytuje dokonce i na Kalimantanu.

V akváriích byla poprvé rozmnožena F. Kurichem v Berlíně v roce 1914. Jordanelly chováme nejlépe ve skupině dvou samců a několika samic. Voda může být většinou vodovodní, malá příměs mořské soli anebo alespoň chloridu sodného je výhodou. Krmení je vhodné živými perloočkami, komářími i pakomářími larvami i v poslední době tak zatracovanými, leč přesto stále skvělými nitěnkami. V nouzi rybky přijímaji i kvalitní vločkové krmivo, třecí aktivita však při této potravě ochabuje.

Pár při tření
© Karel Zahrádka

Osvětlení může být přímé, dokonce při dopadu slunečních paprsků na nádrž jsou rybky nejčilejší a zhusta se třou do jávského mechu, ale v nouzi i do dna. Obecně platí že čím více rostlin, tím se rybka cítí lépe.

Jordanella se tře prakticky po celý život denně s občasnými několikadenními přestávkami. Samci jsou výrazně teritoriální, ale výraznější péče o potomstvo jak popisuje Ullmann to není. Chová se podobně jako např. tetra císařská (Nematobrycon palmeri). Jikry je dobré odebírat denně, nejlépe výměnou jávského mechu. Protože se jedná a halančíka neanuálního, potěr se líhne za dva týdny při teplotě 22° C a lze hned krmit naupliemi žábronožky solné.

Pár při tření
© Karel Zahrádka

Jordanelly začínají dospívat v sedmi měsících a plně dospělé a vyvinuté jsou ve stáří jednoho roku.

V akváriích jsou chovány následující populace:

  • Bonita Springs
  • Myakka State Park
  • Orange Lake
  • SW Homestead
  • West Palm Brach.

Závěrem lze konstatovat, že se jedná o atraktivního a snadno chovatelného halančíka a je škoda, že Jordanella není v zoo prodejnách běžně dostupná. Zájemcům mohu jen poradit zkusit vydražit si rybku v závěru výstavy halančíků v Botanické zahradě UK v Praze Na Slupi v květnu 2005. Určitě tam znovu bude.

Literatura

  • K. Ullmann: Akvárium pro dům a školu
  • Jean Huber: www.killi-data.org

Článek byl publikován v časopise Akvaterafórum.